PenCinTA TegaR

SIMPANAN UNTUK PTPTN

Thursday, 31 January 2013

BILA DAH MALAS ...Bila dah malas .... Hurm , bila dah malas macam-macam perkara yang tertangguh . Banyak yang tak disiapkan dan sebagainya . Bila dah malas nak study , result pun jadi malas nak dapat pointer yang lebih bagus . Tak rasa macam hukum karma ke ? Hehe , saya tak rasa langsung . Ini semua sebab kemalasan dalam diri yang dah lama tak terpendam . Bila dah malas nak bersukan , peluh pun malas nak keluar . Betul tak ? Bila peluh malas nak keluar , lemak pun malas nak terbakar dalam badan . Ehh , senang macam tu je ke ? Yup , kesimpulannya saya MALAS untuk membikin satu kesimpulan yang sangat kreatif dan hebat .

Orang yang malas kadang-kadang ada yang berjaya . Satu perkara ialah bila dah malas untuk malas . Semunya berkaitan dengan malas , apa peduli ? Apa pula kalau nak kata bila dah malas nak tahu hal politik . Mungkin ada sesetengah orang rasa tiada apa-apa , mungkin sesetengah orang katakan YA . Bila dah malas nak tunjuk rajin , cuba tunjuk malas . Tentunya malas akan menjadi satu habit atau tabiat dalam hidup kita yang dalam kemalasan ini . Baiklah pening baca entry kali ini berkaitan dengan malas =)Malas merupakan satu tabiat yang ada dalam diri kita ini sendiri . Tok imam pun ada sifat malas . Bukan malas untuk beribadat tetapi malas untuk berbuat jahat . Ehh , betul ke ayat ni ? Kalau ada cikgu bahasa melayu membaca kisah yang aku sampaikan ini tentu beliau akan memberikanku gred D . Dungu . Malas untuk berkomunikasi . Malas untuk bergerak . Malas untuk makan . Malas untuk tidur . Itu semua okay lagi , tapi apa kata kalau ada yang malas untuk beribadat . Okay , hak masing-masing . Malaysia kan negara demokrasi . Kahkahkah !!!

Malas untuk menegur pemimpin juga terpalit dalam kisah hidup yang negatif di Malaysia ini . Pemimpin lakukan salah laku yang salah macam tiada apa-apa pun , padahal mereka yang patut kita jaga . Tegur mereka , katakan pada mereka yang tidak boleh berpelukan lelaki dan perempuan sesama mereka . Lembu pun malu dengan hal begini , baiklah sorry ... nanti menteri lembu naik marah siapa susah ? Singa JANTAN juga .

Malas untuk menimbulkan masalah satu agenda yang baik dalam hati seseorang manusia . Bila dah kata malas , nak buat macam mana . Tetap malas lah . Contohnya :

" Man , tolong belikan susu tepung untuk adik kau ni ? "

" Malaslah mak ! "

" Okay , fine..... "

Ada ke mak menjawab seperti itu ? Oh itu mak yang malas untuk mendidik anak-anak . Ayah lagi malas kot ? Ehh yeke ? Mana tahu ? Tengok kat jiran-jiran atau adik sendiri yang dah bernikah . Hahaha . Baiklah aku malas nak mencetuskan sesuatu isu . Isu malas ini memang banyak di Malaysia ini . kadang-kadang aku rasa aku pemalas juga . Online dan terus online . Bukankah itu juga satu perbuatan malas . Malas untuk bergerak . Bila nak menegur perbuatan orang yang melakukan kejahatn , kita malas untuk campur hal mereka . Malas jugak , aishh bila boleh rajinnya . =( Nasiblah . Hahaha .Bila dah malas , apa kerja pun tak jadi .
Bila dah malas , anak diabaikan
Bila dah malas , cakap pun teragak-agak .
Bila dah malas , semuanya diam .
Bila dah malas , kapel pun boleh putus .
Bila dah malas , hubungan suami isteri boleh terpisah .
Bila dah malas , tauke balak bankrap .
Bila dah malas , negara takkan maju .
Bila dah malas , PM kita tak sayang kita dah . Hahaha .

Jangan guna perkataan malas untuk rasakan diri kita ini bagus . Jangan katakan yang malas adalah makhluk yang paling akrab dengan anda . Malas adalah musuh kita , musuh negara . Jangan pula malas untuk berfikir . Malas berfikir , apa pun tak jadi . naya kan ? Baiklah menutup pena pada hari ini ialah malas itu racun . Noktah .


P/S : Malas nak couple , nak kumpul duit je dulu . Hahaha .=D


No comments:

++++-----++++